Johnny Hoes schreef als componist en tekstdichter een paar duizend liedjes voor artiesten in Nederland en België en kreeg daarvoor talloze Gouden en Platina platen.

Hij ontving muzikale onderscheidingen als de Gouden Harp en een Edison.

Verder werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Als zanger behaalde hij ook tal van Gouden platen. Zo is b.v. Och, was ik maar…nog steeds de meest verkochte plaat in Nederland.

Nu van €11,95 voor €10,00 incl. verzendkosten.

 

Ook zong hij tal van duetten als De Twee Jantjes en verder met Ria Roda, Annie de Reuver en van recente datum Marianne Weber, Ellen ten Damme en Thomas Berge.

Hij kwam uit de volksbuurt Katendrecht in Rotterdam. Zijn Vader was zeeman en bleef soms 3 maanden weg met het gevolg dat er gepoft moest worden maar hij kreeg steeds alle boodschappen mee want ze wisten als Vader weer thuis kwam werd er meteen afgerekend.

Zeelui uit de hele wereld kwamen daar vooral voor de meisjes van de lichte brigade en het was dan ook een smeltkroes van vele nationaliteiten zoals Scandinaviers, Grieken, Italianen enz. en niet te vergeten Chinezen die er bleven wonen waardoor Katendrecht ook wel Chinatown werd genoemd.

Vader kwam later aan de wal en van zijn karige loon liet hij hem toch naar de HBS gaan wat niet gebruikelijk was want de meeste jongens moesten vanaf 14 jaar al gaan werken om brood op de plank te verdienen.

In zijn HBS tijd richtte hij al een zangkwartet op onder de imponerende naam THE FOUR DUTCH SERENADERS. Ze verdienden er geen stuiver mee maar hadden geweldig sjans bij de meisjes. Ze zongen voornamelijk Engels want hun voorbeelden waren The Mills Brothers, Bing Crosby, The Andrew Sisters enz.

Maar hij kon ook genieten van de Straatzangers die op straat of voor een café de mooiste smartlappen zongen als Witte Rozen, Scheiden doet lijden met af en toe een Engels liedje als When it’s springtime in the rockies. Ze hadden stemmen als klokken en hadden geen microfoon nodig.

Na de bevrijding als Sergeant werd hij tolk voor de Amerikanen en schreef hij zijn eerste liedje over een cowboy uit Texas die naar Europa was gekomen om voor de vrijheid te strijden.

Hij trad ook op als zanger-conferencier voor Engelsen en Amerikanen samen met een Orkestje De Vrolijke Golf.

Hij was inmiddels getrouwd met een Limburgs meisje en het was een moeilijke periode die als een wonder veranderde toen er een brief kwam van een Belgische uitgever die het liedje De Cowboy Soldaat wilde uitgeven en een behoorlijk voorschot betaalde. Van een Nederlandse uitgever kreeg hij het zelfde aanbod. Het liedje was n.l. in België op de plaat verschenen en had daar veel succes vandaar die plotselinge belangstelling.

Hij begon toen aan de lopende band cowboy-nummers te schrijven als Johnny laat je jodel nog eens horen, Lasso Joe, Rosalien uit blokhut nummer tien, Zwerven langs de prairie, enz. enz.

Op een bepaald moment was het moeilijker een titel te verzinnen dan het liedje te maken.

In België raakte hij die liedjes vlot kwijt maar Nederland , in casu Philips, vond het maar niks.

Dat veranderde toen hij met de gedachte aan zijn Vader zeemansliedjes ging schrijven zoals Zeemanshart dat door Christiani werd gezongen en zo’n succes werd dat Philips hem belde om het liedje op sturen. Hij zei: maar dat heb ik een half jaar geleden al gedaan. Ze kwamen met de smoes dat het zoek was geraakt maar ze bedoelden eigenlijk dat ze het in de prullenmand hadden gegooid.

Hij stuurde het alsnog en Philips kwam meteen met een nieuw gevormd duo Willy Alberti en Max van Praag onder de naam De Straatzangers, Ze kwamen nog voor Eddy Christiani op de markt en scoorden er een Gouden Plaat mee. Gelukkig kreeg Eddy, die het bij Columbia had opgenomen, ook nog een Gouden Plaat.

Hij schreef daarna Op een zeemans graf. Dat liedje werd ook Goud.

Voor Max van Praag schreef hij Glück Auf en ook dat verkocht meer dan 100.000 platen.

Hij werd platenproducer bij Philips waar hij 12 jaar bleef voordat hij zijn eigen maatschappij Telstar begon waarin een stroom van artiesten grote naam maakten zoals De Zangeres zonder naam,Normaal, Doe Maar, De Heikrekels, Het Radi Ensemble,Toontje Lager, Eddy Wally, Zwarte Lola, Denny Christian, Paul Severs en tientallen anderen.

Over zijn bewogen leven schreef hij het boek EEN LACH EN EEN TRAAN met de prachtigste kleurenfoto’s, teksten en verhalen hoe hij ze ontdekt heeft.

Het boek is te krijgen bij:

TELSTAR, Postbus 70, 6000 AB Weert, en wordt tegen een bedrag van €10,00 franco toegezonden. Uiteraard kunt u ook via e-mail bestellen.

Johnny Hoes wenst U veel leesplezier.